top of page

UNIVERZÁLNÍ POSTUP PRVNÍ POMOCI, DÍKY KTERÉMU MŮŽEŠ ZACHRÁNIT ŽIVOT

Aktualizováno: 7. 1. 2022

Při kurzech první pomoci se často setkáváme s tím, že si studenti odnášejí špatné zkušenosti z předchozích kurzů, které v minulosti absolvovali. Vědí, jak poskytnout první pomoc při krvácení, popálení, tonutí, ale stěžují si, že neví, jak si stanovit priority při ošetřování. V České republice, kde je dojezd posádky záchranné služby v řádech minut, se odborná pomoc k pacientovi dostává velmi rychle.


Ale i tak se při život ohrožujících stavech počítá s pomoci laiků, kteří jsou na místě události jako první. Pokud by tito svědci pacientovi nepomohli, jsou všechny odborné přístroje a léky záchranné služby zbytečné. Nejčastějším důvodem, proč někteří pacienti umírají „na ulici“, je masivní krvácení a bezdeší (člověk nedýchá a ani mu nepracuje srdce). Z velkých cév člověk může vykrvácet v řádech desítek sekund. Mozek vydrží bez kyslíku asi 3 – 5 minut, pak jeho buňky nenávratně odumírají a již se neobnoví. Dobře zvládnutý hovor na linku 155 trvá průměrně minutu a půl. Pokud je pacient ve městě, může být doba dojezdu od začátku hovoru 5 – 7 minut, ale dle faktů zmíněných výše se však i tak jedná o velmi dlouhou dobu. Pomoc svědků na místě je tedy u těchto stavů nutná.


Tento článek nemá za úkol nahradit kurz první pomoci, ale připomenout prvních 5 bodů, které je nutné v první pomoci udělat, aby postižený jedinec dostal šanci dále žít. První pomoc není o poučkách, zdravotnickém vybavení nebo o správné diagnostice v terénu. První pomoc je o postupech (algoritmech), které by měly být drilovány tak, aby zachránce reagoval na to, co vidí. Zachránce tedy nehledá název diagnózy, nelistuje v učebnici, ale má naučený postup, podle kterého se řídí, a který jej provede tou nejtěžší částí poskytování první pomoci.


Pokud jste aplespoň 2 zachránci, dej jasný pokyn, aby druhý volal záchrannou službu snaž se zkontrolovat, že to opravdu udělal a zároveň začni poskytovat první pomoc. Co když ale budeš sám? Co uděláš jako první? Zastavíš krvácení, začneš stlačovat hrudník nebo budeš volat 155???


POSTUPUJ TAKTO:


1. PRVNÍ ROZVAHA A BEZPEČÍ

2. ZASTAV MASIVNÍ KRVÁCENÍ

3. UVOLNI DÝCHACÍ CESTY

4. ZAVOLEJ ODBORNOU POMOC

5. POKUD ČLOVĚK NEDÝCHÁ, ZAHAJ OŽIVOVÁNÍ

6. VŠE OSTATNÍ




1. PRVNÍ ROZVAHA A BEZPEČÍ

  • při příchodu/příjezdu na místo události je vhodné ozřejmit si, co se asi mohlo stát a odhadnou mechanismus (pád z kola, dopravní nehoda, pád ze stromu, ležící nehybná osoba na zemi, agresor,…)

  • mechanismus události je pak nutné nahlásit na linku 155

  • bezpečnost je vždy na prvním místě, doporučujeme nosit u sebe 1 pár nitrilových rukavic, které nás ochrání před přímým kontaktem s tělními tekutinami

  • na silnici mít vždy reflexní vestu, řidičům a spolujezdcům doporučujeme uložit do bočních dvěří kombinaci reflexní vesta + rukavice + tlakový obvaz + zaškrcovadlo

  • nebezpečí hrozí především od dalších účastníků silničního provozu, osob pod vlivem alkoholu a dalších omamných látek, požáru, úrazu elektrickým proudem, únikem plynů,…

  • již v této fázi nejspíše z dálky uvidíš masivní krvácení



2. ZASTAV MASIVNÍ KRVÁCENÍ

  • masivní krvácení často vidíš již příchodu na místo události

  • krvácení, které je na první pohled "průšvihem"

  • nerozlišuj tepenné a žilní krvácení, krvácení je buď malé nebo masivní

  • než najdeš lékárničku, přímo stlač ránu (rukou v rukavici, ránu si stlačí sám raněný pokud to zvládne, dále tkaninou – šátek, tričko, utěrka,...)

  • pokud bude dostupná lékárnička, dále nalož tlakový obvaz (vrstva tkaniny a pořádně držet nebo utáhnout obinadlem)

  • poraněné místo drž nad úrovní srdce

  • pokud to nefunguje, nalož zaškrcovadlo (přes oděv, ne na klouby)



3. UVOLNI DÝCHACÍ CESTY

  • DUSÍ SE CIZÍM PŘEDMĚTEM A JE PŘI VĚDOMÍ: údery mezi lopatky (Gordonův hmat), ideálně s hlavou postiženého níže, než jeho hrudník, Heimlichův hmat u dětí nad 1 rok


  • LEŽÍ NA ZEMI V BEZVĚDOMÍ: vytáhni bradu ke stropu, zakloň hlavu a uvolni tak dýchací cesty

UVOLNĚNÍ ZAPADLÉHO JAZYKA ZÁKLONEM HLAVY

  • TĚŽKÁ ALERGICKÁ REAKCE (ANAFYLAXE): Alergický pacient, který se po působení alergenu začne rychle dusit a má u sebe SVŮJ Epipen – aplikuj jej i přes oblečení do vnější strany stehna. Aplikuj i tehdy, pokud je postižený vlivem alergické reakce již v bezvědomí.



4. ZAVOLEJ ODBORNOU POMOC

  • 155: Místa ve městě s ulicí a číslem popisným, nejprve nahlas, kde jsi, jak se tam vozidlo ZZS dostane a pak popiš, co vidíš (osobní auto narazilo do stromu a řidič se vypotácel ven). Vždy popisuj, nestanovuj diagnózu!!! Zapni hlasitý reproduktor, ať máš volné ruce. Poslouchej, dispečer tě přesně navede a poskytne tzv. „Telefonicky asistovanou první pomoc“ - někteří zvládají vytočit linku 155, dát telefon na hlasitý reproduktor a rovnou ošetřovat.

vs.

  • APLIKACE ZÁCHRANKA: Použij v terénu (silnice, les, ...). Aplikace Záchranka odešle tvou GPS souřadnici na nejbližší operační středisko ZZS (+ dále může na Horskou službu a Vodní záchrannou službu) a zároveň spojí hovor na 155. Aplikace funguje s přesností na +/- 100 metrů, nic lepšího zatím není.



5. POKUD ČLOVĚK NEDÝCHÁ, ZAHAJ OŽIVOVÁNÍ

  • DOSPĚLÝ: 30 stlačení : 2 vdechy,... Pokud nechceš dýchat (postiženého neznáš, má na obličeji krev), pouze stlačuj hrudník bez přestávky.

  • DÍTĚ: 5 úvodních vdechů: POKUD STÁLE NEDÝCHÁ: 30 stlačení : 2 vdechy : 30 stlačení : 2 vdechy,…

  • + Pošli někoho pro AED (automatizovaný externí defibrilátor), je-li k dispozici.



6. VŠE OSTATNÍ

  • vyšetření „od hlavy k patě“, které si představíme příště


Článek, video nebo hodinová přednáška nedokáže nahradit plnohodnotný kurz první pomoci. Pro zafixování si postupů, navštiv některý z kurzů první pomoci například zde.

1 192 zobrazení
bottom of page