top of page

ZAŠKRCOVADLO SWAT-T™ (VŠE, CO POTŘEBUJETE VĚDĚT)

Aktualizováno: 3. 3.

SWAT-T ™ je produkt, na který už pár vět odě mě padlo, myslím, že je ale nefér se opírat pouze o jednu studii. SWAT-T ™ je totiž prokazatelně účinný při použití u dětí nebo psů (1, 2, 5, 6). Při jeho správné aplikaci jsou dokonce bezpečnější tlaky při okluzi (uzavření cév a tedy zaškrcení), než například u Combat Application Tourniquet (3, 4). Níže uvedené informace by vám měli pomoci se rozhodnout, zda je pro vás nošení SWAT-T ™ potřebné nebo nikoli. Také by vám mohl pomoci v orientaci, až o SWAT-T ™ bude někdo hovořit.


SWAT = Stretch, Wrap a Tuck


SWAT-T ™ je zaškrcovadlo, tlakový obvaz a elastický obvaz v jednom. Jeho použití je na stejném principu jako Esmarchovo zakšrcovadlo. SWAT-T ™ byl vyvinut bývalým zdravotníkem, který měl 14 let zkušeností z oblasti medicíny prvního kontaktu (USAF Pararescue Journeyman). SWAT-T ™ uvedla na trh a distribuuje jej společnost H&H Medical Corporation, LLC a její pobočky.

Výrobce na svých oficiálních stránkách dále uvádí, že SWAT-T ™ ošetří různá poranění, a to menší až život ohrožující. SWAT-T ™ dle výrobce nosí vojáci, paramedici, strážci zákona, federální zástupci a připravení občané (jednotlivě nebo jako součást aktivních střeleckých souprav). Mnoho lidí nosí SWAT-T ™ jako tlakový obvaz, víceúčelové obinadlo a jako primární a/nebo záložní zaškrcovadlo. SWAT-T ™ obsahuje značky, které pomáhají při jeho aplikaci jakožto zaškrcovadla určit zachránci potřebný tlak k zástavě krvácení - ovály, kosočtverce, obdélníčky.


SWAT-T ™ se pro použití v reálné situaci vyrábí v barvě černé a oranžové. Pro tréninkové účely je určeno SWAT-T ™ modré barvy. Obal má UV filtr pro delší životnost zaškrcovadla. Je vyroben z hypoalergenního polyisopropylenového materiálu a je zcela bez latexu. Balení má rozměry 11,4 x 7,6 x 1,5 cm, hmotnost zakškrcovadla je 283,5 g, šířka pak 10,2 cm.


ROZSAH POUŽITÍ SWAT-T ™ (oficiální informace od výrobce)


SWAT-T ™ lze použít pro dospělé, děti a psy.


  • ZAŠKRCOVADLO: protáhněte zaškrcovadlo mezi ranou a srdcem, pevně zatáhněte, při správném tlaku se ovál s kosočtvercem změní na kruh se čtvercem, aplikuje se jako běžné Esmarchovo zaškrcovadlo

  • TLAKOVÝ OBVAZ: pokud je krvácení kontrolováno (přímým tlakem v ráně), lze použít SWAT-T ™ jako tlakový obvaz, lze použít i v kombinaci s hemostatiky

  • ELASTICKÝ OBVAZ: SWAT-T ™ lze použít jako elastický obvaz pro uchycení chladivých sáčků na místě podvrtnutí, na SWAT-T ™ lze zavěsit končetinu místo klasického šátkového závasu, lze použít pro stabilizaci pánve, lze použít k fixaci dlahy na končetině nebo fixaci k druhé noze


SHRNUTÍ

SWAT-T ™ může mít velký rozsah využití. Má však svá pro i proti. Samotné zaškrcovadlo je náchylné na roztržení, pokud je poškozené ostrým předmětem. Zaškrcovadla s vratidlem (CAT, SOFT-T) jistě vydrží větší zátěž vnějšími vlivy. Pokud je zaškrcovadlo SWAT-T ™ kontaminováno krví nebo jinými tělními tekutinami, v rukách klouže, je obtížnější ho aplikovat. Zakškrcovadlo má expiraci, je chráněno obalem s UV filtrem, ale je vhodné jej každých 3-6 let měnit. Obal by měl být uzavřený do doby, než se zaškrcovadlo použije, obal lze roztrhnout na 8 místech. SWAT-T ™ je obtížné aplikovat jednou rukou.


  • DOSPĚLÍ: U zaškrcovadel typu Esmarch je problém, že se výrobci snaží vyvážit míru účinnosti a míru možného poškození tkání, tedy úzké zakšrcovadlo (klasický 6cm Esmarch) končetinu snáze zaškrtí, ale působí větší bolest a trauma tkání. Široké zaškrcovadlo (SWAT-T ™ má 10 cm) nezpůsobuje takovou bolest, ale v případě velmi osvalených/obézních stehen bývá zaškrcení nedostatečné i při aplikaci školeným jedincem (7). Běžně silné končetiny však lze zaškrtit s úspěchem.

  • DĚTI: SWAT-T ™ může být skvělou volbou pro použití u dětí (1, 2). Avšak je možné použít i zaškrcovadlo s vratidlem, např. CAT (https://www.zachranar.com/post/zaskrcovadladeti)

  • PSI: Jediné zaškrcovadlo pro použití u zraněných psů, především aplikováno u Military working dog (MWD), je zaškrcovadlo typu Esmarch, SWAT-T ™ je tedy skvělou volbou také pro použití u MWD (5, 6)


(1) 2019: Sweating the Little Things: Tourniquet Application Efficacy in Two Models of Pediatric Limb Circumference

(2) 2018: Comparison of Commercial Tourniquets in a Pediatric Trauma Patient Model

(3) 2015: Different Width and Tightening System: Emergency Tourniquets on Distal Limb Segments.

(4) 2013: Tourniquets and occlusion: the pressure of design.

(5) 2016: K9 Tactical Emergency Casualy Care (K9-TECC) Guidelines

(6) 2019: Canine - Tactical Combat Causalty Care Guidelines

(7) NAVAL MEDICAL RESEARCH UNIT SAN ANTONIO - Combat Casualty Care Research Department, NAMRU-SA TR 2012-13

bottom of page