top of page

SEBEOBRANA PRO ZDRAVOTNÍKY

Sebeobrana pro zdravotníky (stejně, jako pro všechny ostatní), nezačíná soubojem pěstí, ale prevencí a asertivitou. I když se nám podaří dodržet veškerá pravidla prevence i asertivity, můžeme se jako zdravotníci dostat do situace, kdy budeme napadeni nejen slovně, ale i fyzicky. Každý, kdo tuto situaci zažil, jistě potvrdí, že je to situace velice nepříjemná, neočekávaná a silná. V tom okamžiku je dobré mít za sebou alespoň základy výcviku sebeobrany (ale toto je úkol praktický a žádné čtení se mu nevyrovná: Ve chvíli, kdy je útočník již na dosah našemu tělu, zvedáme ruce k naší hlavě a krku, které si chráníme a s "nahrbeným" postojem se snažíme dostat z dosahu útočníka a zároveň sáhnout po nějakém předmětu na obranu - propiska, židle.). Pokud se stane něco takového, prevenci jsme zanedbali - nevšimli jsme si, že nebezpečí hrozí nebo útočník přichází - a v tu chvíli se opravdu musíme bránit fyzicky - a to je dost obtížné i pro trénované jedince. Mnoho níže uvedených postupů, které si přisvojíme a navykneme si na ně, nám pomůže nejen v zaměstnání, ale i v "civilu".


Naštěstí, většině situací lze předejít. Asertivita a prevence nejsou marné kecy, ale něco, co nám pomůže vyhnout se opravdu nepříjemné situaci. Především je dobré pacienta nevyprovokovat. Jak můžeme pacienta vyprovokovat k agresi:


  • tykání (tady si sedni, dej sem ruku, zůstaň ležet)

  • vyčítání (chlastáš, bereš drogy, jsi feťák)

  • pokyny bez vysvětlení


Často pak po takovém vyprovokování pacienta jdeme měřit tlak, glykemii nebo kontrolovat krvácení, k pacientovi skloníme hlavu - a to je přesně ta chvíle, kdy schytáme první ránu (a nelze se tomu divit). Nehledě na to, že si jen přiděláme práci, protože dotyčného stejně musíme následně vyšetřit, ošetřit a odvézt. Naším úkolem není se opilému jedinci klanět, ale situaci zvládnout rychle a s grácií.


SPECIFIKA PRO POSÁDKU ZÁCHRANNÉ SLUŽBY


Především, každá posádka by měla být předem domluvená, co dělat, když je napadena a jak se bezpečně ze situace dostat. Při tom využáváme silnějšího jedince, který nese batoh a v případě potřeby drží batoh před tělem jako štít. Slabší jedinec stojí za silnějším kolegou, drží ho v oblasti ramene a opasku na boku, kontroluje situaci po stranách a vzadu, případně táhne a směřuje kolegu pryč z místnosti.


  • vždy mít rukavice na rukách ještě než vystoupím z vozidla

  • zhodnotit situaci bez zbytečného prodlení - jak vypadá pacient, jak okolí, hrozí nám nebezpečí

  • nevstupovat do tmavých prostor bez svítilny

  • vždy nahlédnout do místnosti, než do ní vstoupím

  • vždy nahlédnout za roh (u dveří, na schodišti)

  • záchranář s batohem vstupuje první, batohem se případně brání znát, ovládat a nosit u sebe SOS mechanismy pro konkrétní záchrannou službu (mobil, pager, vysílačka)


SPECIFIKA PRO PERSONÁL NA AMBULANCI/URGENTU

  • vždy se nejprve podívat do kukátka dveří nebo na kameru, když někdo zvoní nebo klepe na dveře ambulance

  • v případě pochybností si přivolat silnějšího kolegu nebo security

  • nevycházet z ambulance bez klíčů nebo propisky (dají se použít jako improvizovaná zbraň)

  • znát, ovládat a nosit u sebe SOS mechanismy pro konkrétní ambulanci (čip pro přivolání security, pager, mobilní telefon)


No, a někdy to prostě nejde - v tom případě si držíme odstup a čekáme na příjezd PČR.

144 zobrazení
bottom of page