top of page

IZRAELSKÝ OBVAZ: DOSTUPNÉ VARIANTY

Izraelský tlakový obvaz patří k nejoblíbenějším obvazům tohoto druhu. O jeho historii a použití jsem psala v jednom z minulých příspěvků (v komentářích bude odkaz), nyní se ale podíváme na dostupné varianty izraelského tlakového obvazu, které můžeme v ČR sehnat. Budu zde brát v potaz pouze izraelské obvazy od společnosti Persys Medical (Texas) se správným označením „The emergency bandage“. Obal a samotný obvaz jsou známy svou typickou barvou, jsou však v sehnání i v barvě bílé – tady níže zmíním.


Proč je izraelský tlakový obvaz tak oblíbený? Obvaz je vakuově zabalen, tím pádem zabírá jen málo místa, obal se snadno otevírá i v rukavicích, i když má na sobě expiraci, pokud je zabalen v originálním obalu, vydrží i desítku let, obsahuje tlakovou vrstvu a tlakovou hlavici na zvýšení míry tlaku na ránu. Na konci obinadla je další plastová spona, kterou lze konec obinadla zajistit, aby se nerozmotalo. Při provádění samoaplikace pomocná smyčka usnadňuje správnou aplikaci obvazu - a to i jednou rukou. Další vlastností je systém Stop & Go, který umožní kontrolovanou aplikaci obvazu bez rizika rozmotání. Obinadlem vede zjednodušeně provázek a je nutné obinadlo aktivně odmotávat – nestane se tedy, že by se při vyklouznutí z ruky rozmotalo jako běžná obinadla.  Lidem, kteří izraelský tlakový obvaz rutinně používají nebo s ním trénují, je celkem známý. Někdy se ale lidé ptají, jestli je izraelský obvaz napuštěný hemostatiky – není.

 

  • FCP 01: Obsahuje 4,5 m dlouhé obinadlo, na kterém je jeden krycí polštářek 10x15 cm. Šířka obinadla je 4“ (= cca 10 cm). Má tlakovou hlavici pro zvýšení tlaku na ránu. Na konci má plastovou sponu na uchycení konce obinadla.

  • FCP 02: Obsahuje 4,5 m dlouhé obinadlo, na kterém je jeden krycí polštářek 15x18 cm. Šířka obinadla je 6“ (= cca 15 cm). Má tlakovou hlavici pro zvýšení tlaku na ránu. Na konci má plastovou sponu na uchycení konce obinadla.

  • FCP 05: Obsahuje 3,7 m dlouhé obinadlo, na kterém jsou dva krycí polštářky 15x18 cm a 15x14 cm. Druhý polštářek je posuvný – lze upravit jeho polohu na obinadle. Druhý polštářek je posuvný – lze upravit jeho polohu na obinadle. Šířka obinadla je 6“ (= cca 15 cm). Má tlakovou hlavici pro zvýšení tlaku na ránu. Na konci má plastovou sponu na uchycení konce obinadla.

  • FCP 07: Obsahuje dva krycí polštářky 10x18 a 10x10 polštářek 15x18 cm. Šířka obinadla je 4“ (= cca 10 cm). Má tlakovou hlavici pro zvýšení tlaku na ránu. Na konci má plastovou sponu na uchycení konce obinadla.

  • FCP 09: Také označován jako „abdominal“. Na elastickém obinadle je krycí polštářek o rozměrech 30x30 cm a obinadlo je určeno pro rozsáhlejší rány nebo pro oblast břicha. Stejně jako u výše uvedených obsahuje tlakovou hlavici a plastovou sponu pro tlak a uchycení konce obinadla. Šířka obinadla je 8“ (= cca 20 cm). Tato varianta je ve složeném stavu už poměrně objemná a do obyčejné sumky pro IFAK se nevejde.

  • FCP T3: Také označován jako „multibandáž T3“. Asi můj nejoblíbenější obvaz. Obsahuje klasicky obinadlo, tlakovou hlavici a plastovou sponu na konci obinadla. Má však krycí polštářek o rozměrech 20x18 cm, který je uprostřed perforovaný a lze tak snadno roztrhnout rukama na 2 poloviny. Jedna zůstane na obinadle, druhá je pak zcela volná a lze ji aplikovat třeba do rány. Dále má tento obvaz v sobě smotaný kus gázy o rozměrech 10x75 cm, který lze použít na wound packing. Šířka obinadla je zde pak 10 cm a hmotnost 90 g.

  • Civilní izraelský obvaz 4“: Persys Medical označuje jako FCP 03. Je stejný jako FCP 01, jen bílá barva obvazu i obalu.

  • Civilní izraelský obvaz 6“: Persys Medical označuje jako FCP 06. Je stejný jako FCP 02, jen bílá barva obvazu i obalu.

  • FCP 10: V ČR jsem nenalezla. Je stejný jako FCP 09, jen bílá barva obvazu i obalu.

  • FCP 11: V ČR jsem nenalezla. Je stejný jako FCP 07, jen bílá barva obvazu i obalu.

  • FCP 12: V ČR jsem nenalezla. Je stejný jako FCP 05, jen bílá barva obvazu i obalu.


bottom of page