top of page

COOPER CODE: oběti trestných činů si často "nevšimnou"

Mnoho obětí trestných činů ublížení na zdraví či krádeže po akci pláče - bylo jim ublíženo a oni se neměli jak bránit (protože jsou slabá holka, protože útočníků bylo mnoho, protože nemají čas chodit na trénink sebeobrany, protože, protože,...). Opravdu neměli šanci? Samotnému konfliktu vždy předchází hned několik varovných signálů, díky kterým je možné konfliktu zcela předejít nebo utnout konflikt před samotným fyzickým střetem. Jenže když to lidé ignorují, to se pak snadno přepadá slečna, která si nechá dát ruku neznámého opilce kolem ramen nebo chlapík, který konflikt eskaluje pokřikováním.


Jednou z nejlepších technik (nejen) sebeobrany je aktivní používání tzv. Cooper Code (Cooperova škála ostražitosti). Tuto didaktickou pomůcku sestavil Jeff Cooper, přední odborník v otázkách nutné obrany. Cooper Code je vlastně takový barevný semafor o 4 barvách (bílá - žlutá - oranžová - červená) a velmi jednoduše nám říká známé "kdo je připraven, není překvapen". Barvy odpovídají stavu naší mysli, našemu chování, jednání... a nakonec i šancím na úspěšné zvládnutí konfliktu.


Cooper Code však není aplikovatelný pouze na sebeobranu, ale lze díky němu předejít vážným nehodám.


BÍLÁ BARVA = nepřipraven, nic netušící

ŽLUTÁ BARVA = uvolněný, ale ostražitý

ORANŽOVÁ BARVA = cíleně ostražitý, připravený

ČERVENÁ BARVA = boj


Velmi jednoduše tedy říká, že bychom se měli pohybovat tak, abychom si včas všimli hrozícího nebezpečí (žlutá), dokázali se na případný konflikt připravit (oranžová) a boj (červená) vyhráli.


BÍLÁ BARVA:

Člověk v ní může setrvávat celý život, je zde velmi uvolněný, nic netuší, na případný konflikt se nedokáže připravit, protože si ani nevšimne, že jej někdo sleduje, jde po ulici se zbraní v ruce, vytahuje nůž, potácí se jako opilý nebo pod vlivem dalších látek, blíží se k nám, když se chystáme otevřít dveře automobilu, bytu,... Víte, že většina lidí, kteří byli přepadeni si přicházejícího útoku vůbec nevšimli?


ŽLUTÁ BARVA:

I v tomto stavu jste schopni být velmi uvolnění a bez stresu dlouhou dobu (stejně jako v "bílé barvě"). Rozdíl je však ten, že vnímáte okolí. Nehrozí žádné nebezpečí, nechodíte se zbraní v ruce, ale:

  • sledujete okolí

  • když telefonujete, stále koukejte kolem sebe

  • pokud chcete vyndat klíče, mobil,... z kabelky, kouknete se prvně kolem sebe, než skloníte hlavu

  • to samé jako výše, když chcete sklonit hlavu k zámku dveří vašeho domu

  • než vejdete do chodby domu, rozsvítíte si nebo necháte oči přivyknout tmě

  • když musíte mít sluchátka v uších, nechte si jedno ucho volné, abyste slyšeli

  • minimalizujte čas, kdy za chůze sledujete mobil


ORANŽOVÁ BARVA

Stav mysli v této situaci je již trochu napjatý, protože člověk spatřil něco, co se mu nezdá a je možné, že se bude muset bránit (někdo má zbraň v ruce, někdo na nás huláká, vidíme skupinku opilých agresivních lidí, někdo nás možná sleduje,...). Nejde o to, chodit ozbrojený jak bitevní křižník a zmlátit každého, kdo se nám nelíbí. Jde o to, všímat si svého okolí. Pokud spatříte něco podezřelého, můžete například:

  • vmísit se do skupinky lidí

  • nastoupit do prostředku hromadné dopravy

  • nachystat si pepřák - nenápadně, do ruky v kapse (ano, pepřák se nosí v kapse, ne v kabelce:-))

  • pokud nemáte žádnou zbraň, obrannou pomůcku, můžete si tak nachystat do ruky klíče, deštník, zvážit, jakou hmotnost má asi vaše kabelka a jestli ji lze použít

  • můžete dát mobil k uchu a říct "Tak to se každou chvilku potkáme, jsem kousek od tebe."

Pokud vaše podezření pomine, je to jen dobře, uleví se vám a vrátíte se zpět do žlutého stavu. Pokud je podezření oprávněné, zvýšíte šance na vaši úspěšnost.


ČERVENÁ BARVA

Toto je ten stav mysli, který byl zmíněn výše. Samotný konflikt, střet, boj. Situace, která trvá sice jen několik sekund, ale je velmi psychicky a fyzicky náročná. Čím lépe jste připraveni, tím větší máte šance. Zde zúročíte váš praktický výcvik, nácvik, tréninky, modelové situace, kurzy psychologie, vaši povahu,...


Armáda Spojených států amerických někdy přidává barvu ČERNOU. Je to stav, kdy tzv. zamrznete, nejste schopni žádné reakce, obrany, útěku,... Jedná se o absolutní nezvládnutí situace.


Žádný článek, kniha nebo video nenahradí praktický výcvik, ale je dobré vědět, že spoustě nepříjemným věcem můžeme předejít, pokud si budeme všímat dění kolem sebe. Můžete začít třeba Cooper Code - od dnešního dne se vždy rozhlédněte kolem sebe, než začnete odemykat dveře do vašeho domu nebo bytu. A vždy pohledem zkontrolujte okolí, než skloníte hlavu, abyste z batohu, kabelky nebo tašky vyndali klíče a mobil.

125 zobrazení
bottom of page