top of page

BEZPEČNOST ČLENŮ ZÁCHRANNÝCH SLOŽEK

Do situací, kdy záchranné složky zasahují tam, kde někdo potřebuje jakoukoli pomoc, vstupuje mnoho různých proměnných. Každá nová maličkost, která do záchranné akce vstoupí, může ovlivnit zdraví zachránců (ale i zachraňovaných). Společnost NAEMT vydala několik doporučení, kterými se řídit, abychom se jako záchranáři a další složky zasahující v neznámém prostředí nedostali do maléru.


KOMUNIKUJTE: Vždy je důležité komunikovat s pacienty i s ostatními členy posádky. Vždy, když se vám něco nezdá, je nutné to co nejdříve sdělit. Někdy to může být jen pocit, že "je něco špatně". Je dost možné, že i když nevíte přesně, co je špatně, někdo jiný to po vašem upozornění odhalí hned. Bezpečnost je na prvním místě. I když každé záchranné akci velí jen jeden člověk, musí vám naslouchat a respektovat vás. Špatná komunikace způsobí chyby. A chyba způsobí nehodu.


UDRŽTE SI PŘEHLED O SITUACI: Sledujte své okolí, nejen samotného pacienta. I při cestě k zásahu (jízda vozidlem, let vrtulníkem) sledujte okolí, i když neřídíte. Když pracujete na vozovce (u dopravní nehody), vždy sledujte okolí a vozidla, která by vás mohla ohrozit. Vždy buďte dobře vidět – reflexní vesta,


UDRŽUJTE MATERIÁLNÍ VYBAVENÍ: Nejen vybavení, ale i vozidlo. Zkontrolujte ho minimálně při převzetí a při předání. Ale ideální je, když to uděláte po každém zásahu. Zároveň, pokud budete mít přehled o vašem zdravotnickém vybavení, bude čisté, zkontrolované a stále stejně uložené, eliminujete nutnost improvizace u zásahu. Eliminujete tak stres a chyby.


ŘIĎTE JAKO PROFÍK: Mnoho času trávíme aktualizací svých medicínských znalostí. Stejnou měrou ale zkoumejte své řidičské návyky. Pokud máte vozidlo s výstražným světelným a zvukovým zařízením, je řízení o dost těžší, než běžné řízení vozidla.


DÁVEJTE SI POZOR NA SVÁ ZÁDA: V tomto případě to znamená vědět, jak bezpečně zvedat břemeno nebo pacienta, abyste si záda nezranili. Vždy se před zvednutím pacienta mnebo břemena ujistěte, že máte dostatečnou pomoc od kolegů nebo dalších složek IZS. Je mnoho zdravotníků, které trápí chronická bolest zad. Někteří se přímo zraní při manipulaci s pacientem.


CHRAŇTE SE PŘED NÁSILÍM: Pacienti, příbuzní nebo kolemjdoucí mohou být agresivní (omamné látky, psychiatrická onemocnění, vypjatá situace). Pokud slovní deeskalace nezafunguje, snažte se z místa události co nejrychleji odjet (s pacientem do nemocnice). Včas si zavolejte na pomoc policii. Včas si všimněte nebezpečí a hlavně na něj reagujte (viz můj obsáhlý příspěvek o Cooper Code na webu nebo skupině Tacmedic).


STAREJTE SE O SVÉ TĚLO: Na záchrance lze těžko naplánovat, kdy jíst. Co ale můžete ovlivnit je, co jíte a jak pijete. Lahev s vodou můžete vozit i s sebou. Jídlo je možné nosit z domova a nebýt vázán na nemocniční kantýnu nebo restauraci, která horké jídlo zabalí do plastového obalu. Když můžete, pořádně si odpočiňte. I během služby na záchrance můžete provádět jednoduchá cvičení a protahovací cviky, abyste chránili svá záda.

bottom of page