top of page

LÉKÁRNIČKA PRO BĚŽCE

Aktualizováno: 7. 1. 2022

Říkám tomu “lékárnička pro běžce”… Mým cílem rozhodně není, aby všichni nosili to, o čem se na těchto stránkách zmiňuji, ale ráda předám tipy a zkušenosti, které se mohou třeba někomu hodit.

Toto je další z tipů - spíše pro lidi, co podobně jako já chodí zaběhnout do hor pár kilometrů. Na běh dlouhý 5 km si asi lékárničku nevezmeme, ale třeba 10 – 15 kilometrů už může být docela daleko z města. Obvaz popsaný a zmíněný níže má jednu velkou výhodu – je to taková placka, kterou vložíte do zadní kapsy na běžecké bundě. Výhoda tohoto balení je v tom, že do kapsy kromě obvazu nacpete i izotermickou folii a tyčinku, přitom nebude překážet.


Uriel Silver Multi Bandage

...je vakuově uložený, obsahuje silný elastický pás v zelené barvě o rozměrech 7,5 x 90 cm (lze natáhnout do délky až 180 cm). Dál má 1x fixovaný polštářek a 1x posuvný se stříbrem (stříbro se dnes běžně používá v moderních obvazových materiálech na rány, které “mokvají”, hnisají, takže tímto se dá dočasně krýt třeba popálenina). Polštářek lze samozřejmě odstranit a elastické obinadlo použít k fixaci kotníku nebo zápěstí, případně jako “šátkový” závěs horní končetiny. V místě polštářku je navíc “kapsa”, kam se dá vložit něco pevného, co najdete na zemi. Výrobce pak udává, že pak lze použít obvaz i jako zaškrcovadlo, čemuž samozřejmě nebudeme věřit a použijeme i tímto způsobem vždy jako tlakový obvaz = přímo do rány. Obvaz je samozřejmě aplikovatelný jednou rukou a jeho fixace je na suchý zip...

Vakuově složený obvaz je pak uložený v zeleném obalu s průhlednou přední kapsou, do které je dobré vložit nitrilové rukavice (od výrobce je tam vložen návod a pár náplastí). Ale můžete tam vložit cokoli – kartičku s údaji na nejbližší příbuzné, vaši ofocenou kartu zdravotní pojišťovny a podobně.


322 zobrazení
bottom of page