top of page

EXPIRACE ZAŠKRCOVADEL - co na to výrobci?

Aktualizováno: 22. 4. 2022

Odpovědi výrobců na otázku, která se týkala doby použitelnosti zaškrcovadel. Předně, každé zaškrcovadlo by mělo být nové, ještě nepoužité, nikdy nevyužívejte své "ostré" zaškrcovadlo pro nácvik.

  • SWAT-T

Expirace byla výrobcem stanovena - je na obalu, zaškrcovadla bývají obecně vystavena extrémním podmínkám (teplo, chlad, UV záření), které mohou materiál poškodit. Swat-T je vyrobeno z hypoalergenního polyisopropylenového materiálu. Zaškrcovadlo by mělo být uchováno v původním obalu, dokud nedojde k nutnosti jej použít, obal chrání před UV zářením, nečistotami a ostrými předměty, které jej mohou poškodit. Edit.: Expirace je, tuším, kolem 3-6 let.


  • SOFT-Wide

Výrobci uvádějí, že SOFT-Wide byl vyvinut pro armádu, není tedy stanovena doba expirace, protože vydrží i extrémní podmínky a je nezničitelné. Edit.: Výrobce se otázce na expiraci v podstatě zasmál .


  • CAT

Vyrobce udává, že expirace nevyprší. Kvalita materiálů (včetně plastového vratidla) by neměla ovlivnit například vyšší teplota ve vozidle. Mělo by být však pravidelně kontrolováno. Jako neoficiální je doporučení měnit toto zaškrcovadlo za nové vždy, když vyjde nová generace, která se jeví jako lepší. Pokud je zaškrcovadlo vystaveno vnějším vlivům – nošení na výstroji nebo oblečení bez pouzdra, výrobci se jeví jako dobrý nápad měnit zaškrcovadlo každý 1 rok! To jsem hodně viděla u PČR a ZZS HMP – nosí ho na rameni na gumičce bez obalu.



  • TK4-L

Opět nemá dobu expirace. Jeho kvalitu neovlivní vyšší teploty například ve vozidle. Pokud je uchováváno v původním obalu, mělo by vydržet léta. Pokud je z obalu vyjmuto, je dobré ho pravidelně kontrolovat – zda je pružné a zda nemá trhliny/odřená místa, a případně pak vyměnit za nové.


253 zobrazení
bottom of page