top of page

ZAŠKRCOVADLO C-A-T (ORIGINÁL vs FAKE)

Aktualizováno: 22. 4. 2022

Článek pojednává o zaškrcovadlu určeném pro neodkladnou péči v taktickém prostředí. Také se můžete setkat s pojmenováním taktické zaškcovadlo nebo dokonce armádní zaškrcovadlo. Zaškrcovadlo představené v tomto článku se nazývá Combat Application Tourniquet (C-A-T). CAT byl představen v roce 2005 a získal několik ocenění:

  • C-A-T byl schválen THE NATIONAL TACTICAL OFFICES ASSOCIATION (NTOA)

  • C-A-T byl oceněn jako jeden z deseti nejlepších vynálezů U.S. Army

  • C-A-T byl jmenován nejlepším přednemocničním turniketem časopisem THE JOURNAL OF TRAUMA

  • 100% efektivita C-A-T byla potvrzena U.S. Army Institute of Research

Účelem tohoto článku není naučit vás, jak se zaškrcovadlo aplikuje. Zastávám názor, že jediná možnost, jak se aplikaci ŘÁDNĚ naučit, je absolvovat praktický kurz pod vedením certifikovaného instruktora. Cílem článku je informovat o tom, co C-A-T je, jaké jsou jeho přednosti, na co si dát při koupi i jeho aplikaci pozor a proč nepoužívat padělky. Přikládám video, jak se zaškrcovadlo správně skládá a odkaz na oficiální návod od North American Rescue, LLC. Pokud se přeci jen nechcete naučit použít C-A-T na řádném kurzu, studujte, prosím, pouze oficiální dokumenty, jak zaškrcovadlo správně používat. Videa na Youtube obsahují mnoho chyb.


Věřím, že 99 % záchranářů a lékařů záchranné služby vám řekne, že se s nutností použít zaškrcovadlo téměř nesetkali. A mají pravdu. Prvotně je doporučováno zvednout krvácející končetinu nahoru a na ránu působit tlakem (tlakovým obvazem nebo jakoukoli jinou tkaninou – tričko, ručník). A ono to většinou stačí. To ale neznamená, že krvácení, které vyžaduje aplikaci zaškrcovadla, neexistuje. Například vojáci pod palbou nemají příliš času na to, aby raněného obvazovali. Aplikace zaškrcovadla CAT je v řádech sekund a dokonce lze aplikovat sám sobě – jednou rukou. Nebo jiný příklad – arborista ve výšce při řezání větví, policista – zraněný při střetu s ozbrojeným pachatelem, amputace končetiny při velkém traumatu, jako je dopravní nehoda, rozdrcení končetiny průmyslovým strojem, obránce/útočník po napadení nožem a podobně. A pravdou je, že se s takovou situací pravděpodobně nikdy nesetkáte. ALE – pokud přeci jen přijde, přijde nečekaně, rychle a půjde o život. Správně použité zaškrcovadlo nepoškozuje zdraví. Musí být ale naloženo správně a jen v indikovaných případech. A to vás naučí na kurzu s dobrým instruktorem.


PŘEDNOSTI C-A-T

  • aplikace jednou rukou

  • malé rozměry, nízká hmotnost (82g)

  • pevné vratidlo s gripy pro dobré a neklouzavé uchopení

  • pohyblivá vnitřní páska, která zajistí, že se tlak po obvodu končetiny rozmístí rovnoměrně (patentováno)

  • tvrzená bilaterální (obousměrná) zarážka pro vratidlo

  • popruh vratidla je svařen s fixačním klipem, nikoli sešit jako u padělků

  • inovace jsou chráněny americkými patenty č. 7 842 067 a 7 892 253


JAK A KDE MÍT ZAŠKRCOVADLO PŘIPRAVENO

  • CAT je možné ponechat v původním igelitovém obalu – spousta lidí si myslí, že je to chyba, ale C-A-T je už z výroby složen správně tak, aby se dal aplikovat jednou rukou, stačí tedy obal jednoduše roztrhnout (není moc pevný)

  • další možností je C-A-T z původního obalu vybalit, ale vždy by měl být chráněn proti poškození suchého zipu (poškodit suchý zip může písek, sníh, dlouhodobé působení tepla)

  • C-A-T musí být vždy poskládán tak, aby se dal použít jednou rukou

  • C-A-T musí být umístěn na oděvu tak, aby abyste na něj dostali libovolnou rukou, pakliže by jedna byla poraněná

  • vždy mějte jen originální zaškrcovadlo, nikdy ne padělky z „Číny“

  • zaškrcovadlo je určeno pro jednorázové použití, nikdy s ním proto netrénujte nanečisto – k tomu účelu si pořiďte jiné

  • nekupujte si „použité“ zaškrcovadlo pro skutečné situace, ale pouze na trénink


FAKE C-A-T vs ORIGINAL C-A-T

Snaha ušetřit… Četla jsem několik komentářů, kde padaly názory, že je jedno, jaké zaškrcovadlo se použije. Pro začátek, proč fake C-A-T nepoužívat? Protože je to prostě nekvalitní pomůcka, která vás může stát život. Například v roce 2003 došlo k fatálnímu selhání 2 padělků C-A-T, které byly použity na dolní končetinu motorkáře, který havaroval v New Hampshire. Došlo ke zlomení vratidla a tutíž nebylo možné končetinu zaškrtit. Nebo jinak: Koupili byste si nejlevnější padák na trhu? Nebo byste si zaplatili tu nejlevnější operaci vašeho mozku? Asi ne…


Na první pohled je skoro nerozeznáte (pokud nebudete číst dál nebo nejste zkušenější), ale materiál, ze kterého jsou padělané C-A-T dostupné na Alliexpresu a podobných eshopech, je velmi nekvalitní. Plasty praskají, textilní části se trhají a suchý zip nedrží… A ještě malé velké dodatečné upozornění: I padělky se mohou vyvíjet, proto níže uvedený popis nemusí být vyčerpávající. Vždy si ověřte, z jakého obchodu C-A-T kupujete. Navíc zde se jedná o padělek 6. generace a originál 7. generace, rozdíly jsou tudíž značné. Ale jde o základní orientaci v rozdílech. Níže porovnávám rozdíly aktuální k roku 2020 (tedy originální 7. generace zaškrcovadla C-A-T a padělek z Číny, který se v roce 2020 prodává). Věřím, že brzy se objeví padělky s šedivým páskem "TIME", jako je tomu u originální 7. generace...


HLAVNÍ ROZDÍLY – PRAKTICKÉ, PROČ U PADĚLKŮ HROZÍ SELHÁNÍ ZAŠKRCOVADLA

  • plasty u padělku nejsou kvalitní, snadno se zlomí

  • padělky jsou šité, kdežto originál je ultrazvukově svařen (textil u spony), švy u padělku mohou snadno popraskat

  • u padělku je třeba většího počtu otáček – popruh na vratidle pak tlačí na plastovou sponu a klíží ji, ta pak snadno praskne

  • padělek přijde často v hard-plastovém obalu, CAT je špatně složený a mimo jiné je popruh s „TIME“ přelepený, to u správně složeného CATu nesmí být z důvodu bezpečnosti (ve stresu hrozí, že nedokážete vratidlo zajistit)


DALŠÍ ROZDÍLY – VIDITELNÉ, ESTETICKÉ

  • originál je o něco těžší než padělek

  • červený konec zaškrcovadla je u padělků a nižších verzí originálních C-A-T, C-A-T 7. generace už toto červené značení nemá, a také má šedivý podklad nápisu "TIME", ne bílý. Barvou jistícího pásku se tedy nelze řídit (šedivý i bílý se vyskytuje i u padělků). U originálních C-A-T je šedivý pouze u 7. generece. Ty nižší generace ho mají bílý.

  • nápis „TIME“ je u originálu posunutý více doleva, u padělku je usazený na prostředek

  • originální C-A-T má potisk nebo výstupek na plastových částech i látkovém popruhu, u padělku tyto značky nejsou


742 zobrazení
bottom of page