top of page

CO JE IZRAELÁK (IZRAELSKÝ TLAKOVÝ OBVAZ):

Aktualizováno: 22. 4. 2022

Izraelský tlakový obvaz je speciálně navrženým typem obvazu pro zástavu masivního krvácení způsobeného traumatem v přednemocniční péči v nouzových situacích. Byl poprvé použit během mírové operace NATO v Bosně a Hercegovině a následně použit během Operace Trvalá svoboda (OEF) a v Iráku. Jeho název byl původně „Emergency bandage“, přezdívku „izraelský obvaz“ dostal až od amerických vojáků a rázem se stal obvazem 1. volby pro americkou armádu a speciální síly. Byl také zahrnut do vybavení lidí, kteří zasahovali po střelbě v Tusconu v Arizoně v roce 2011. Obvaz vynalezl izraelský vojenský zdravotník Bernard Bar-Natan.

PROČ BAR-NATAN OBVAZ VYNALEZL?

U lidí, kteří neměli vyloženě smrtelné poranění (jakože neslučitelné se životem) a následně stejně zemřeli, bylo problémem nezastavení masivního krvácení. Dřív se jen velmi provizorně ošetřený zraněný voják dovezl z bojiště do nemocnice, ale po cestě často utrpěl velkou ztrátu krve. Proto lékaři Nolan Shipman a Charles S. Lessard apelovali na potřebu zastavit krvácení co nejdříve je to možné. Díky izraelskému obvazu se vše změnilo, lze aplikovat jednou rukou a účinně zastaví krvácení. Byl použit armádami USA, Austrálie, Německa, Nového Zélandu a mnoha dalších. David Kleinman, lékař SWAT, který vymyslel lékárničku pro zdravotníky, kteří zasahovali u střelby v Tusconu, uvedl, že by jej použil znovu a znovu.

Když vynálezce izraelského obvazu trénoval, všiml si, že obvazy, které má k dispozici jsou z roku 1938, 1942… On přitom trénoval v roce 1984… Jemu a jeho kolegům bylo doporučováno, aby do starého obvazu vložili kámen a tím vyvíjeli tlak na ránu. Proto Bernard Bar-Natan začal pracovat na něčem novém, co úplně vypustilo myšlenu „použij kámen“.

V roce 1990-1991 požádal o podporu izraelské vlády, dostalo se mu grantu, který pokryl ¾ výdajů a přibližně po 3 letech výzkumu a testování byl obvaz připraven spatřit světlo světa oficiálně. Belgický distributor koupil první obvazy v roce 1998 a společnost, která obvaz vyvíjela a poprvé prodávala, se stala výdělečnou. Tato společnost byla brzy prodána do Texasu, odkud byl obvaz poprvé představen americké armádě.

PŘEDNOSTI OBVAZU:

Izraelský obvaz je elastický obvaz s všitím tlakovým polštářkem s nepřilnavou vložkou.

  1. Nepřilnavá vložka umožňuje bezpečné odkrytí rány, aniž by se rána zbytečně znovu otevřela (před finálním ošetřením). Prostě k ráně úplně nepřischne...

  2. Na polštářku je umístěn tlaková spona, která působí tlakem na ránu, díky ní lze také změnit směr obvazování, usnadňuje obvazování a lze užít pro zástavu krvácení na hlavě nebo v třísle.

  3. Na konci elastického obvazu je plastová spona, která konec obvazu zajistí proti případnému sklouznutí a rozmotání.

Obvaz se vyrábí v několika velikostech (palce): 4, 6, 8 (široké). A novější verze (T3, 9T) obsahují další vylepšení – polštářky na břišní poranění, krytí popálenin a podobně.

Proč patří izraelský tlakový obvaz mezi oblíbené pomůcky pro zástavu masivního krvácení? Třeba fotky níže, izraelský tlakový obvaz (zenelý) versus největší obvaz z autolékárničky označený jako "tlakový".


2 494 zobrazení
bottom of page