top of page

OPASEK JAKO ZAŠKRCOVADLO?

Když se hovoří o zaškrcení končetiny kvůli masivnímu končetinovému krvácení, často se zmiňuje použití (koženého) opasku jako zaškrcovadla. Nechci nutně psát, že něco nefunguje, protože víme, že spousta věcí se dá řešit improvizací a často se divíme, co vše se dá vymyslet. Chci spíš shrnout problematiku užití opasku jako zaškrcovadla a uvést důvody, proč jej pro tyto účely nepoužívat.


Existuje retrospektivní studie, která se zabývala úspěšností užití opasku jako zaškrcovadla, neúspěšné bylo v 85 %. Možná, že techniku zaškrcení opaskem viděli lidé ve filmech nebo si třeba mysleli, že když je opasek pevný a široký, tak to zabere, protože má podobnou šířku jako zaškrcovadlo. Ve skutečnosti však použití opasku zastaví návrat krve žilami směrem k srdci. To se používá, pokud chceme někomu zavést kanylu do žíly, abychom mohli podat léky nebo pokud chceme krev odebrat. Krev do končetiny v tomto případě stále teče, protože tepna je volná a krev jí protéká. Krev se ale nemůže vrátit k srdci žilami, které jsou páskem stlačené a plní se krví (proto žíly najednou tak „vyběhnou“ a jsou dobře viditelné i hmatatelné).

Pokud výše uvedené způsobíme (uzavřeme pouze žíly a ne tepny – buď právě opaskem nebo i málo dotaženým zaškrcovadlem - včetně toho nejznámějšího – CAT), způsobíme mnohem větší krvácení, než je to způsobené poraněním. Zhoršíme krvácení a zhoršíme stav raněného. Neexistuje spolehlivý způsob, jak zajistit, aby opasek fungoval jako zaškrcovadlo. Všechna komerčně vyrobená a často testovaná zaškrcovadla mají mechanismus, kterým lze zaškrcení končetiny provést – například vratidlo u CAT, SOFTT W nebo pružný materiál u úplně obyčejného zaškrcovadla z lékárny za 40 Kč nebo SWAT-T. Opasek nic takového nemá – není pružný, nemá vratidlo, nemá ráčnový systém.


Když už chceme použít opasek k zástavě krvácení, je nejlepší vzít například tričko, nacpat ho do rány a přes něj opasek utáhnout (přímo nad ránou).


bottom of page