top of page

KOMPRIMOVANÁ GÁZA NA ZÁSTAVU KRVÁCENÍ

Aktualizováno: 22. 4. 2022

Na kurzu první pomoci jsme se setkali s problémem - jeden z účastníků chtěl předvést, jak ovládá ošetření krvácení a jal se použít skvělou věc - kompresní gázu technikou deep wound packing. Bohužel si koupil "jiný typ", než co viděl ve videu a i přes to, že rozdíl není zas až tak velký, chvilku trvalo, než pochopil, co má v ruce a jak to použít. Oba typy produktů mají totiž podobný obal a název... Když se řekne kompresní gáza, většina lidí si představí gázu z bavlny, která se prodává ve formátu čtverců této gázy poskládaných na sebe do vrstev (často ve velikosti 10x10 cm). Také se použivají jiné velikosti, například 10x20, 20x20 cm. Tato gáza slouží k mechanickému očištění ran, jako tlaková vrstva při ošetření masivního krvácení a také se používá ve zdravotnických zařízeních - při převazech, vysoušení a šití ran a podobně. V tomto příspěvku ale zmíním trochu jinou variantu kompresní gázy. Tato kompresní gáza je poskládána a vakuově stlačena a uložena v malém plastovém obalu, který lze v případě potřeby snadno odtrhnout a gázu tak ihned použít. Tato kompresní gáza není napuštěna žádnými hemostatiky (látky, které zastavují krvácení jinak, než za použití pouhého tlaku) ani ničím jiným. Její využití je takové, že se aplikuje přímo do rány, na kterou je i nadále vyvíjen tlak a tím je krvácení zastaveno, než dojde k finálnímu ošetření. Čili se v podstatě jedná o jednoduchou věc, gázu, kterou lze stavět krvácení za použití tlaku, a která je balena tak, aby zabírala co nejméně místa, vejde se opravdu i do malé kapsy. A v některých případech balena i tak, aby se dala co nejsnáz použít.


Pokud takovou gázu budete pořizovat, jistě byste ji měli rovnou pořídit alespoň 2 kusy, ať můžete s jednou nanečisto trénovat, protože pomůcka, která je jen zabalená a nikdy v životě jste ji neviděli, může být spíše příteží. Při pořizování se můžete setkat s 2 typy této gázy. Materiál bude stejný nebo podobný, liší se ale ve způsobu složení. Jeden typ je složen jako běžné obinadlo. Druhý typ je poskládán do písmene S. Najdete je nejčastěji pod označením:

  • S-ROLLED GAUZE: je poskládaná do tvaru písmene S, je ideální pro použití techniky "deep wound packing", tzn., že gázu z obalu taháte podobně, jako papírové kapesníčky (spojené) z krabice a gázu ládujete do rány.

  • COMPRESSED GAUZE: je srolovaná jako obinadlo, tzn., že pro použití je třeba ji "odrolovávat" (obrázek 4). Tuto gázu je také možné tahat jakoby ze středu obinadla. (foto 5).

Může se to zdát jako nepatrný rozdíl, nicméně použití S-ROLLED GAUZE je o fous rychlejší a taky je méně pravděpodobné, že vám celá gáza upadne na zem a obalí se vším, co tam je. Vždy tedy pečlivě čtěte, co kupujete a případně si zadejte název gázy do vyhledávače a mrkněte na video.


575 zobrazení
bottom of page