top of page

JAKÉ VYBRAT RUKAVICE PRO ZÁCHRANÁŘE A POLICII?

Policie, záchranáři a další podobní pracovníci přicházejí často do kontaktu s oběťmi (i pachateli) trestných činů a nehod. Při výběru je třeba zvážit materiál, tloušťku a barvu rukavic.

MATERIÁL RUKAVIC


Většina jednotek IZS (integrovaného záchranného systému) volí NITRILOVÉ rukavice. Ty jsou rozhodně nejlepší volbou. Jsou hypoalergenní, odolné a poskytují ochranu i při úniku běžných chemikálií, se kterými se jednotky IZS mohou setkat, mají dlouhou expiraci. Nevýhody – nejsou příliš ekologické, jsou dražší, realativní nedostatek (snížila se výroba, zvýšila poptávka, očekává se, že od roku 2022 do 2027 vzroste trh s těmito rukavicemi o 13,1 %.). Pro zvýšenou ochranu je možné použít tyto rukavice i o tloušťce třeba 0,2 mm – u dopravních nehod, kde je sklo, střepy, ostré hrany. Při dalším vyšetřování pacienta je vhodnější je pak vyměnit za tenčí kvůli vyšší citlivosti v prstech (okolo 0,1 mm).


LATEXOVÉ rukavice jsou vyrobeny z přírodního kaučuku, jsou vysoce odolné proti poškrábání nebo pořezání a máte v nich vyšší citlivost než v rukavicích z jiných materiálů. Pro tuto vysokou citlivost se používají na operačních sálech. Snadno se recyklují. Podle CDC však trpí alergií na latex 1-6 % populace. Mají nízkou chemickou odolnost – v případě úniku chemikálií nebo práci s organickými rozpouštědly. Je těžší v nich nalézt vadu – propíchnutí nebo proříznutí se kvůli robustnosti špatně hledá.


VINYLOVÉ rukavice jsou určeny pro restaurace a průmyslová odvětví, nikoli pro péči o pacienty. Jsou vyrobeny z ropného materiálu na bázi PVC, poskytují nejmenší ochranu, jsou však levné a velmi dostupné. Jejich použití v lékařských a chemických laboratořích je nebezpečné, mají velmi nízkou odolnost proti patogenům. Pokud jsou vystaveny tlaku nebo natahování, jejich vlastnosti se ještě zhorší.


BARVA RUKAVIC


Barva rukavic se řeší mnohem více v USA než v ČR. V USA volí policie tmavé rukavice, při případné přestřelce jsou méně vidět a tmavá barva rukavic může pomoci při identifikaci drog (bílý prášek dobře s černou kontrastuje). Záchranáři zase volí naopak co nejvíce výrazné rukavice – třeba oranžové, aby při poskytování péče byli dobře vidět. Světlé rukavice také umožňují zapsat si naměřené hodnoty u pacienta na hřbet ruky na rukavici. Jiné jednotky zase volí barvu rukavic podle velikosti – každá velikost má svou barvu, nedojde tedy k záměně. V ČR někteří lidé řeší černé rukavice vs nějaké jiné. Černé rukavice mohou skrýt krev, pokud si nedáte pozor, můžete tak opomenout nějaké otevřené zranění, to je samozřejmě hrubá chyba, světlejší rukavice jsou proto vhodnější.

253 zobrazení
bottom of page