top of page

JAK POZNAT MOZKOVOU PŘÍHODU

Aktualizováno: 7. 1. 2022

Cévní mozková příhoda, mozkový infarkt, mrtvice, cé-em-pé-čko, klepla ho Pepka… To je souhrnný název stavu, u něhož je nejdůležitější ČAS (= včas dostat člověka na specializované pracoviště). Mám kamarádka, kterého postihla mrtvice ve 40ti letech, naštěstí se mu pomoci dostalo včas, dnes trochu kulhá na 1 nohu, ale aktivně sportuje. Teď si představte, že by se mu pomoci nedostalo včas. Co by z něj asi bylo? Nemotorný ležák závislý na pomoci své manželky a školních dětí. Dost blbé vyhlídky...


Cévní mozková příhoda je dvojího typu:

  • céva v mozku se ucpe sraženinou (postihne asi 85 % nemocných)

  • céva praskne a krev se rozlévá do mozku (postihuje asi 15 % nemocných)


Problém je, že spousta lidí mozkovou příhodu nepozná. Jednoho tak začne “neposlouchat ruka”, možná to i řekne dceři nebo synovi. Čekají, jak se to zlepší nebo nezlepší, a když je tátovi i druhý den špatně a příznak trvá, uráčí se tedy zavolat záchranku. Pozdě!


U mozkové příhody je nutné, aby se nemocný dostal do správné nemocnice VČAS, čili jakmile na někom nebo i sobě zpozorujeme příznak, byť jediný, voláme záchranku ihned! Žádné čekání, žádné "odvezeme ho tam autem", protože při naší smůle si vybereme tu nejbližší nemocnici, která třeba nemá doktora a vybavení, které se na mozkovou příhodu specializuje. Toto opravdu nechte na lidech ze 155, máme s tím zkušenosti, víme, co dělat, neurologa konktaktujeme ihned a člověka vždy vezeme nebo i vrtulíme do správného špitálu.


A TEĎ TY PŘÍZNAKY


Možná by pomohla pomůcka F.A.S.T. Pamatujme, že většinou je postižena ½ těla (například: jedna ruka dobrá, druhá špatná, jen jeden povislý koutek úst, jen jednu nohu táhne za sebou,...).


F = FACE (obličej): ochablé svalstvo na jedné polovině obličeje (pravé nebo levé), často je to vidět na koutku úst, pokud si nejte jisti, požádejte ho, ať na vás vycení zuby (i když je nemá), taky můžete vidět, že když pije ze sklenice, tekutina mu jedním koutkem vytéká. A nakonec, zadejte si do vyhledávače obrázků "obličej při mrtvici".


A = ARM (ruka): nemocný udává, že jednu ruku necítí nebo že ji cítí hůře. Někdy mu předměty vypadávají z ruky (není schopen se napít, protože neudrží sklenici, není schopen si odemknout dveře klíčem). Staří lidé tento příznak často sami na sobě nepozorují, proto je můžeme požádat, aby předpažili obě ruce. Zvednou jen jednu? Nebo jedna klesá? Jasný příznak CMP (mozkové příhody). Taky ho můžeme požádat, aby nám souměrně stiskl obě ruce. Stiskne jednu méně, jako leklá ryba? Co to asi může být?


S = SPEECH (řeč): Poruch řeči je strašně moc. Postižený například zcela přestane mluvit, mluví nesmyslně, vydává jen zvuky, vyslovuje slabiky, které nedávají dohromady slovo. Pokud si nejste jisti, požádejte ho, aby vám řekl jméno, datum narození a nějakou větu.


T = TIME (čas) – není co řešit, psala jsem výše. Vidím příznaky, nediskutuji, neprosím, nevysvětluji,… volám 155 ihned. Stačí JEDINÝ výše uvedený příznak a volám ihned! A proč tak rychle? Protože krevní sraženinu je možné rozpustit a někdy dokonce mechanicky vyndat, ale to lze jen do několika mála hodin od začátku příznaků, udává se cca 6 hodin MAXIMÁLNĚ. Během této doby se člověk musí dostat na specializované pracovistě a projít cétéčkem (CT).


!!! POZOR: K těmto příznakům musíme přiřadit jestě jeden: NÁHLE VZNIKLÁ A KRUTÁ BOLEST HLAVY. Je to bolest, jakou člověk nezná, přišla nečekaně a fakt hodně to bolí, není to známá migréna ani bolest hlavy po pařbě. I v tomto případě volat neprodleně, je možné, že jedinec krvácí do hlavy...

Další příznaky jsou doprovodné, mohou a nemusejí znamenat mozkovou příhodu, je to například závrať, bolest hlavy, zvracení, výpadek zorného pole, ztráta vidění na jedno oko,... V tomto případě musíme zvážit, jak náš příbuzný vypadá normálně, zda je to něco, co je chronické, tedy trvá to dlouho a na střídačku se lepší a horší. Nebo zda je to něco náhle vzniklého a nového.

236 zobrazení
bottom of page