top of page

PRVNÍ POMOC PŘI UŠTKNUTÍ HADEM

V první pomoci v této oblasti je pořád spousta mýtů (škrtit x neškrtit, vysát x nevysát). V ČR se nejvíc obáváme zmije obecné. Není ale nemožný únik více obávaných druhů hadů od nějakého chovatele. Povídání jsem rozdělila na 2 části – na uštknutí zmijí obecnou a na uštknutí velmi jedovatým hadem.

Stejně tak je rozdělena část o první pomoci. Normálním písmem je popis laické první pomoci. Následně kurzívou hned pod dopisuju odbornější část. Například, zda dát na bolest Paralen nebo Acylpirin (který ano, ne a proč). Tato část kurzívou je určena pouze pro odborníky, informativní účely a pro zájemce o problematiku.


ZMIJE OBECNÁ

Často lze snadno poznat podle typické kresby, v ČR ji potkáme rozhodně častěji než jiného jedovatého hada. Při uštknutí ránu nikdy nerozřezáváme, ani nevysáváme (účinnost vysávání jedu nebyla nikdy prokázána). Ani maximální vypuzení jedu, kterého je zmije schopna, není pro zdravého dospělého člověka smrtící. Během uštknutí předá asi 60 % smrtelné dávky. To, co ale uděláme, je, že postiženou končetinu znehybníme a s člověkem nehýbeme. A kvůli otoku končetinu chladíme a sundáme z ní náramky a prstýnky. Následně voláme 155. Pro tuto situaci není nasazení zaškrcovadla nebo bandáže indikováno, tudíž jej neprovádíme.

-----------------------------------------------------------------

Zmije obecná na nás pomocí svého jedu působí enzymatickými látkami, jed však obsahuje i neurotoxiny a látky ovlivňující krevní srážlivost. Tato kombinace pak může způsobit různé příznaky – otoky, nevolnost, neurologické obtíže a šokový stav v důsledku snížení krevního tlaku. Při podávání léků je nutné vyhnout se léčivům, které ovlivňují krevní srážlivost, nikdy tedy nepodáváme například Aspirin nebo Acylpirin. Pro zvládnutí bolesti je vhodný například paracetamol (Paralen). Důležitým údajem je, zda daná osoba není alergická na hmyzí bodnutí (reakce a příznaky budou závažnější) a zda v blízké době neužila alkohol, kofein nebo energetický nápoj (jed se bude v těle šířit snáz a rychleji). Postiženému musí být kontrolován krevní tlak, příznaky selhání ledvin (bílkoviny a krev v moči) a rána by se měla zkontrolovat, zda v ní není úlomek zubu (v nemocnici rentgenem). Taky by mělo být zkontrolováno, že je osoba očkována proti tetanu. Vždy se kontaktuje Toxikologické centrum, protože nikdy nelze vyloučit těžkou reakci organismu. Taky je nutné se domluvit na případném uvolnění antiséra z depozitáře. Lékaři dále podávají léky proti alergické reakci, kortikoidy a tekutiny přímo do žíly. Antisérum (ViperaTab) se nepodává každému, má své indikace. Antibiotika se taky nepodávají každému, až při vzniku bakteriálního zánětu.


bottom of page