top of page

PRVNÍ POMOC PŘI UŠTKNUTÍ (velmi) JEDOVATÝM HADEM

První pomoc při uštknutí jedovatým hadem (nebo aspoň nebezpečnějším, než je zmije) je trochu teoretická – jak bychom na takovýho hada asi narazili? Napadá mě cestování, poranění chovatele nebo někoho, kdo mu pomáhá s instalací terária, únik hada – možná by nám někdo zkušený mohl napsat víc příkladů, některé byly i medializovány.


Takže, při podezření na uštknutí jedovatým hadem ihned provedeme bandáž končetiny a tuto končetinu znehybníme. AVRU doporučuje tlak bandáže 55mmHg - některé společnosti vyrábí obinadla se značkami pro odhad tlaku, kterým se působí. Hadí jed se šíří lymfatickým systémem, proto nám tlaková bandáž končetiny pomůže zpomalit šíření jedu a zároveň bude končetina stále prokrvená. Ihned také voláme 155 (v ČR). V jiných státech si musíme číslo tísňové linky zjistit, samozřejmě ještě před příjezdem do konkrétního státu, protože v tomto případě jde o minuty (stejně, jako u masivního krvácení, mozkové příhody a stavu bezdeší). Například uštknutí mambou černou je bez poskytnutí rychlé pomoci prakticky vždy smrtelné (jed působí na nervový systém). Při poskytnutí rychlé a kvalitní péče lze život zachránit. Samozřejmě, jed každého hada působí jinak rychle, jistě záleží na dávce jedu. Také záleží na rychlosti pomoci, v některých státech nebo oblastech se pomoci ani nedočkáte, v tom je naše ČR krásná – málokde mají takové pokrytí kvalitní zdravotní péčí jako v ČR.


Mamba černá působí neurotoxickým jedem, lze počítat s velmi rychle nastupující svalovou dysfunkcí (svaly přestávají fungovat) a to včetně a hlavně dýchacího svalstva. Jako příznaky můžeme pozorovat zhoršení mluvy a výslovnosti, následně záškuby v obličeji. Navíc jed v těle působí na cévy, které rozšiřuje, proto se jed rychle šíří po těle. Objeví-li se záškuby v obličeji a ztížené dýchání, zdravotníci pacienta zaintubují, bude za ně tedy dýchat přístroj. Tlakovou bandáž na postižené končetině ponechají. Pacientovi je vždy nutné podat antisérum – lékař řeší jeho uvolnění z depozitáře přes Toxikologické centrum.

bottom of page