top of page

LETECKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA

Aktualizováno: 7. 1. 2022

V kurzech první pomoci se často dozvíte, že pokud na místo události (nehody) letí vrtulník záchranné služby, je potřeba najít plochu 25x25m (nebo jiný rozměr), která je rovná, pevná a nejsou na ní překážky. Také se třeba dozvíte, že mezinárodně uznávaný symbol pro navedení vrtulníku (sdělení "ano, já potřebuji pomoc") je takový, že vzpažíte obě ruce vzhůru šikmo tak, aby celé vaše tělo tvořilo písmeno "Y" (yes=ano). A že je při tom vhodné, když vám vítr vane do zad...


V ČR není často nutné žádné speciální navádění vrtulníku LZS laikem. Stačí, když na sebe upozorní, aby posádka snáz našla místo události. Často je na místě jiná posádka, policie nebo hasiči. Pokud mají zapnutou světelnou signalizaci, je místo události dobře k nalezení. Pokud však tyto složky na místě ještě nejsou, je opravdu důležité, aby byla posádka na místo události upozorněna. Pokud víte, že k vám letí vrtulník, zkuste vzít do ruky reflexní vestu nebo oděv s jasnou barvou a na vrtulník mávat, posádka si vás všimne snadno. Pokud budete ale jen stát na místě, nejsme si jisti, že to jste právě vy, kdo potřebuje pomoc a hledáme dál někoho, kdo na nás mává. Pilot s posádkou pak vyberou to místo na přistání, které se jim jeví jako nejbezpečnější. Platí ale několik pravidel, na které je dobré myslet.

Zásah letecké záchranné služby (dále LZS) však začíná dávno před samotným přistáním. Operátor linky 155 při odebírání hovoru z místa události podle kritérií rozhodne, zda k místu vyšle i vrtulník. Stane se tak, pokud například místo události není pro běžné vozy dostupné, pokud se jedná o velmi závažný stav pacienta, kdy je nutné, aby se k pacientovi pomoc dostala rychle nebo pokud je nutné, aby se pacient rychle a šetrně přepravil na specializované pracoviště (např. dítě na Popáleninové centrum Vinohrady). Posádka LZS dostane pokyny a souřadnice přímo do tabletu ve vrtulníku a zásah začíná. Všem lidem se samozřejmě vrtulník a jeho let líbí, hlavně dětem (komu by se také nelíbil? :-)). Pokud vrtulník letí rovně, tzn. že vidíme, že jeho trasa ještě pokračuje, bez obav můžete zamávat. I když vás posádka vidí jako malé, nejspíše vám zamává také. 1. POKUD VIDÍTE, ŽE JE VRTULNÍK NÍZKO A KROUŽÍ, nejspíš to znamená, že už dohledává místo události. Máme sice k dispozici poměrně přesné údaje, ale i tak se stává, že můžeme několik sekund až minutu-dvě kroužit nad obcí a hledat člověka, který nás upozorní "to já potřebuji pomoc, je to TADY". V tuto chvíli, kdy vrtulník krouží, PROTO JIŽ NEMÁVEJTE NA POZDRAV, POKUD NEPOTŘEBUJETE POMOCI. Dále pak může kroužit, protože hledá vhodné místo na přistání. 2. POKUD VRTULNÍK DOSEDL NA ZEM, NIKDY K NĚMU NEBĚŽTE, SLEDUJTE VRTULNÍK JEN Z POVZDÁLÍ. Posádka vystoupí co nejrychleji a rychle poběží na pomoc pacientovi. Může se stát, že vrtulník sedne do svahu a listy rotoru pak budou blízko k zemi. Nejeden člověk zaplatil životem, když se snažil proběhnout kolem vrtulníku a listy rotoru ho zabily. Také se může stát, že to vypadá, jako by vrtulník sedl na zem. Po chvíli však znovu vzlétne a přistane o kousek dál, protože je podloží promáčené, svah klouže, atd.. Lyžina vrtulníku, který se otáčí, aby sedl jen o kousek dál vás může velmi vážně poranit. Je jedno, zda se rotor vrtulníku točí nebo stojí, K VRTULNÍKU SE MŮŽETE PŘIBLÍŽIT POUZE NA PŘÍMÝ (PŘÍMÝ!!!) POKYN ČLENA POSÁDKY A VŽDY TAK, ABYSTE MĚLI OČNÍ KONTAKT S POSÁDKOU. 3. JE MOŽNÉ, ŽE VRTULNÍK PŘISTANE NA SILNICI. Jeden člen posádky pak vystoupí a dává pokyny okolo stojícím lidem, případně zastaví dopravu. V tuto chvíli jako řidič VŽDY POČKEJTE NA JASNÝ POKYN OSOBY V UNIFORMĚ (někdy je to záchranář, někdy policista, někdy třeba hasič). Rotor, který se točí můžete jako řidiči snadno přehlédnout a vjet přímo do listů rotoru. I takové případy se staly. V zahraničí pak takový vrtulník i s vozidlem explodovaly. 4. VRTULNÍK MŮŽE PŘISTÁT TAKÉ NA VAŠÍ ZAHRADĚ, NA POLI, U VODY NA PLÁŽI, apod.. V tomto případě se opět držte bodu číslo 2 (bez pokynů od členů posádky se nepřibližovat k vrtulníku, a to ani zepředu). Myslete na to, že když vrtulník přistává, může mnoho věcí odletět směre k vám. Zde jen pár tipů:

  • hlídejte si své domácí mazlíčky, zejména pejsky

  • nenechávejte volně předměty, jako třeba batohy

  • na písku, pláži pozor na oči, písek v očích dovede potrápit

  • zavřete dveře a okna svých vozidel i domácností

  • nechtěně může dojít k poškození majetku (uvolněná střecha, předmět rozbije okno,...), protože proud vzduchu je opravdu silný, pak posádku omluvte, neudělala to schválně, škodu vyřeší pojišťovna

  • POZOR, POKUD POUŽÍVÁTE DRONA NEBO MODEL LETADLA, MŮŽE POŠKODIT LISTY ROTORU, S DRONEM SE K VRTULNÍKU NIKDY NEPŘIBLIŽUJTE a co nejrychleji s ním přistaňte !!!

5. KDYŽ JE PACIENT ZACHRÁNĚN, NALOŽEN NA PALUBU VRTULNÍKU, zůstává jeden člen posádky venku a provádí tzv. před-vzletovou kontrolu, zažehnutí motorů, zavřené dveře a dvířka u vrtulníku. Ani v tuto chvíli se vrtulníku nepřibližujte, člen posádky, který zůstal venku má stejně jako pilot mnoho práce a jeho oči musí sledovat vše. Při koukání na vzlet, případně focení a natáčení videa pozor na vaše zraky a mobilní aparáty :-). A hezkou podívanou :-)

891 zobrazení
bottom of page