top of page

JAK VYBAVIT LÉKÁRNIČKU PRO KAŽDODENNÍ NOŠENÍ?

Aktualizováno: 7. 1. 2022

PROČ "KAŽDODENNÍ NOŠENÍ" A "MALÁ LÉKÁRNIČKA"?

Představte si, že máte nabouchanou lékárničku, máte ji v nějakém obalu 20x15x8 cm a nosíte ji do práce v batohu. Kolik z vás ji nechá přes směnu ve skříňce? Nebo jste kravaťáci. Kolika z vás se vejde do kufříku s notebookem a dokumenty. Nebo ji máte na sedadle auta. Kolik z vás zaparkuje a někam si odskočí bez lékárničky? Ze zkušeností vyplývá, že až bude nejvíc potřeba, bude právě v zamčené skříňce nebo v autě...


UNIVERZÁLNÍ NÁVOD PRO KAŽDÉHO?

Každý, kdo sdílí podobné nadšení jako já, si s radostí a zářícíma očima kompletuje a kontroluje lékárničku minimálně jednou za měsíc. Jak ji ale poskládat? Limitují nás 2 věci: velikost lékárničky a předpokládané použití. Velikost lékárničky je zásadní. Pokud bude příliš velká, je šance, že ji necháte doma, nevejde se do kabelky nebo batohu. A lékárničku fakt nechceš mít doma ve skříni nebo na parkovišti v autě, i když je to před vchodem (do zaměstnání, obchodu). Ale zase nemůže být za každou cenu úplně malá, protože když jdete na 3denní trek do hor, miniverze stačit nebude. Proto ani návod nemůže být univerzální. Lékárnička, kterou vám představím zde, je určena pro každodenní nošení v civilu (tedy do zaměstnání, do školy, na menší výlety a procházky, do divadla). Její rozměry jsou 13x9x5. Osobně bych menší nevolila.


VYBAVENÁ LÉKÁRNIČKA OD VÝROBCE?

Dosud jsem se nesetkala s lékárničkou, která by přišla vybavená od výrobce a splňovala má přísná kritéria (vybavení musí být funkční). Lékárničky vždy obsahovaly materiál nekvalitní a nevhodně složený. Vybavení bylo vždy takové… malé, titěrné, náplast nelepila, elasťák nepružil. Proto nemohu doporučit jedinou vybavenou lékárničku na trhu. Jako příklad může být batoh určený pro hasiče za několik tisíc korun. Měl obsahovat také tzv. popáleninový balíček, ale v něm bylo 1 mastné krytí a Water-Jal (speciální krytí na popáleniny) velikosti 10x10. Z toho plyne, že kvalitní lékárničku si poskládáte pouze vy sami.


OBAL:

Podívejme se nejprve na obal. Preferuji obal z tkaniny, nikoli plast, kov nebo sklo. Takový obal totiž neponičí další vybavení v batohu nebo bundu, pokud nosíte lékárničku na opasku. A je přeci jen skladnější. Obal by měl být také ideálně červený (nebo alespoň řádně označený červeným křížkem – tomu totiž každý rozumí). Například PČR (o lékárničce pro PČR napíšu zanedlouho, ta bude totiž úplně jiná) nebo AČR používá lékárničky v jiné barvě, než je červená, a proto se tam ten křížek hodí. Toto zbarvení nebo označení používám proto, aby bylo na první pohled jasné, že jde právě o lékárničku a mohl ji tak použít kdokoli. Nejsem lakomec, v případě potřeby lékárničku poskytnu i někomu jinému než sobě nebo rodině.


PÁR VYSVĚTLENÍ:

Ještě malé upozornění, než se podíváme na obsah. Lékárnička obsahuje pouze takový materiál a léky, které jsou volně dostupné pro laika. Obsahuje materiál, který jsem při své skromné praxi (od roku 2013 traumacentrum a záchranná služba) reálně měla šanci vyzkoušet. Tato verze lékárničky neobsahuje žádné zaškrcovadlo (tourniquet). To ovšem neznamená, že jsem proti použití zaškrcovadla (viz. https://www.zachranar.com/post/krvacenivrealu). Jen jsem během své praxe (a potvrzují to i jiní kolegové) zaškrcovadlo použila v jednotkách případů - stále se bavíme o ČR, ale včetně bodných a střelných poranění, co jsem dosud ošetřovala. Mnohem více lidí na ulici i doma zemře proto, že se jim zastaví srdce (infarkt, arytmie) nebo přestanou dýchat (vdechnutí cizího tělesa). A za další, všechna zaškrcovadla, které byla naložena laikem, jsem zatím musela sundat, protože pacienta poškozovala (končetina nebyla dostatečně zaškrcená, což jen zhoršilo krvácení). Zaškrcovadlo ale uznávám a je to jeden z nejlepších vynálezů (myslím C.A.T., aktuálně 7. generace, kterých mám několik). Zařazuji jej do dalších lékárniček – bude jindy. TQ si určitě vezmeš do služby jako záchranář, policista, voják nebo dřevorubec do lesa, taky si ho dáš do auta a do nedostupného terénu.

A JEŠTĚ JEDNO SHRNUTÍ:

Po dlouhém úvodu kratičké shrnutí. Tato lékárnička je určena pro každodenní nošení, obsahuje jak dostatečné krytí pro výrobu tlakového obvazu na masivní krvácení, tak i drobnější pomůcky, které mohou poskytnout výrazný komfort. Pokud s první pomocí začínáte nebo jste opravdu velký „stresař“, možná se ti bude hodit kombinace TQ + izraelák, olaes + rukavice (to zabere +/- stejně místa). A nebo s sebou můžeš nosit několika kg batoh a mít tam vše, na co jen pomyslíš :-).

Níže uvedený soupis materiálu v lékárničce je sestaven podle mých znalostí, zkušeností a nejlepšího svědomí :-), nemusí být ale nutně tím nejlepším.

PRO OŠETŘENÍ (nejen) KRVÁCENÍ:

  • 4 ks rukavic: Základní z materiálů v lékárničce. Chirurgické rukavice v této lékárničce není potřeba mít sterilní, zabíraly by příliš místa. Můžeme se setkat s rukavicemi latexovými, nitrilovými a vinylovými. Používejte nejlépe nitrilové, na které nebývají alergie. Latex je také dobrá varianta, ale při kontaktu s desinfekcemi, které obsahují alkohol, se rozpouštějí. Vinylové rukavice jsou varianta, která je primárně určena pro přípravu jídla, úpravu lůžka a přípravu léků. Ochrana proti biologickým a chemickým vlivům je u vinylu nedostatečná. Pořiďte si minimálně 2 páry a neberte si příliš těsnou velikost, kterou byste ve stresu mohli potrhat nebo vůbec nenavléknout. A opravdu, nitril nebo latex...

  • 2 ks velkého sterilního krytí 10 x 20 cm: Toto krytí je výborné pro zástavu krvácení i pro samotné čištění menších ran (vydrbání štěrku z odřeniny), protože pro úplné vyčištění nestačí pouze nalít dezinfekci na ránu, ale nečistoty se musí manuálně z ranky evakuovat. Při masivním krvácení toto krytí sbalte klidně do kuličky a co nejvíc narvěte do rány, pořádně na krytí a ránu tlačte.

  • 1 ks trojcípého šátku: Šátek je výborný pro imobilizaci končetin (šátkový závěs na ruku) i pro ošetření krvácejících ran. Opět je lepší z látky (úpletu), než verze papírová. Pokud je z tkaniny, jde taky nacpat do rány.

  • 1 ks obyčejného obinadla: Obinadlo pro ošetření malých i velkých krvácení. Pozor na obinadla určená k použití na sádrovou dlahu, jsou téměř nepružná a končetina se jimi obvazuje velice obtížně. I toto obinadlo můžete narvat do rány, tak jak je, v ruličce. Cílem je ránu vždy ucpat.

  • 1 ks elastického obinadla: Elastický obvaz je výborný pro fixaci zhmožděných a podvrtnutých kloubů a poraněných svalů. V kombinaci s obyčejným obinadlem se mi v praxi osvědčil jako výborný tlakový obvaz. Tento obvaz před vložením do lékárničky rozmotám (opravdu nemusí být sterilní). Pak ho smotám zpět, ale tak, aby byla výsledná rulička placatější a do lékárničky se vešel.

JEDEN PŘÍPAD Z PRAXE: Pacient měl AV-shunt, to je taková spojka mezi tepnou a žílou u lidí, kteří chodí na dialýzu. Pacientovi tento AV-shunt prasknul a krev stříkala. Vzala jsem velký čtverec a obinadlo, obojí jsem nacpala do rány a převázala ještě elasťákem. V tu chvíli byla rána schovaná (pro slabší povahy) a rukama v rukavicích jsem na ránu ještě tlačila manuálně. Pacienta takovéto ošetření nebolelo, bylo dostatečné – rána nekrvácela a transport na chirurgii byl tedy bez obtíží. Asi by bylo víc cool naložit tourniquet, ale mně to nepřišlo adekvátní, když to jde pro pacienta více pohodlně a se stejným efektem.


Když už by se ti fakt stalo, že máš jen tuto verzi lékárničky a jsi u člověka, co masivně krvácí, nacpi do rány vše, co v ní je a dá se použít - krytí, obinadlo, šátek a utáhni to elasťákem. Když to dál protéká, prostě obětuj kus svého oblečení, nacpi ho do rány, aniž bys obvazy sundal, a drž, co to jde. Takových případů není mnoho, ale může se stát... Spousta lidí má naučeno (asi ze školy, nevím), že na sterilní krytí se musí sahat co nejméně a na ránu tedy položit, přičemž se krytí skoro nedotknu. Tak to ale není. Představte si, že máte 10cm ránu. Přeci na ni nedám to krytí rozbalené ve velikosti 10x20, ale hezky si ho přeložím, aby co nejvíc materiálu šlo právě do rány. Já sama mám v nepromokavém sáčku uloženo 2x velké krytí a šátek (již bez originálního obalu), složené a nachystané na okamžité vložení do rány - po vyjmutí ze sáčku. Jinak toto odpovídá objemem čtverci izraelského obvazu. Plus v lékárničce je ještě 1 obyčejné obinadlo a 1 velké, elastické obinadlo.


PRO OŠETŘENÍ MENŠÍCH RAN, PUCHÝŘŮ NA TŮŘE A PODOBNĚ:

  • 1 ks dezinfekce: Já používám Jodisol pero - dlouhá doba trvanlivosti a skladnost. Na obalu desinfekce si ověřte, že je určena pro desinfekci otevřených ran. Malý desinfekční ubrousek, který se používá na desinfekci před vpichem injekce, opravdu nestačí, i když nezabírá vůbec žádné místo. A tento malý se nehodí ani na desinfekci rukou.

  • 1 ks náplasti bez polštářku: Nejlépe se osvědčila látková, výborně drží a lze s ní fixovat i zlomeniny prstů na horní i dolní končetině. Protože by celý kotouček této náplasti zabíral v lékárničce mnoho místa, je náplast již nastřižená na proužky a nalepená na vnitřek lékárničky (viz. foto)

  • 2ks leukostehů: Opět se osvědčily leukostehy látkové. Drží mnohem lépe než papírové. Před jejich aplikací je nutné okolí rány i samotnou ránu osušit nejlépe sterilním krytím (viz foto).

  • 4 ks náplasti s polštářkem s fixací ze 4 stran: Výborná náplast pro krytí drobných ran i puchýřů. Polštářek je dostatečně silný a náplast drží na těle.

  • 4 ks náplasti s polštářkem již nastřižené na proužky: Zde doporučuji opět látkový základ náplasti a variantu již nastříhaných a samostatně zabalených náplastí.

  • 1 ks nepřilnavého mastné krytí: Toto krytí na napuštěné neutrálním masťovým základem. Přikládá se přímo na ránu, ke které nepřischne, nedojde tedy ke stržení granulační tkáně při převazu. Další variantou je krytí Inadine - zde pozor na alergie na jod.

  • 1 ks elastického obinadla Coban: Samodržící obinadlo různých rozměrů, vhodné místo náplasti, drží i na prstech, je pružné.

  • 1 ks tkáňové lepidlo: Tohle je věc, která je na zvážení. Je určena pro finální ošetření malých ran. Pokud se s ránou chystáte ještě k lékaři, nepoužívejte. Lepidlo je složeno z monomerního n-butyl-2-kyanoakrylátu, který ve styku s tkáňovou tekutinou rychle polymeruje, jeho antibakteriální film chrání ránu, rychle uzavírá hladkou a čerstvou ránu, lze použít i v obličeji, možnost sprchování.


NĚCO PROTI BOLESTI, HOREČCE:

Není mnoho interních stavů, které bychom u neznámého člověka s jistotou poznali. Pokud je někdo závažně nemocný, většinou si u sebe léky pro rychlé použití nosí. Jedná se například o Epipen (silná alergická reakce), Glucagen (hypoglykemie), a podobně. Tuto lékárničku spíše vybavíme léky proti bolesti, alergii, horečce a hroznovým cukrem. Každý lék musí být označen datem expirace a číslem šarže pro případ, že by se jednalo o šarži vadnou a bylo třeba ji na doporučení vyřadit. Dále je potřeba myslet na to, že v ČR může podat léky pouze zdravotník na základě indikace lékařem. Člověk, který lék potřebuje (například Ibalgin na bolest), by si jej měl vzít sám na svou zodpovědnost. A k zodpovědnosti patří, že si vždy přečtete příbalový leták nebo se zeptáte přímo při nákupu v lékárně. Informace uvedené níže nejsou odborným poradenstvím.

  • 2 ks analgetik: Léky proti bolesti. Postačí volně prodejná bez lékařského předpisu. Postačí Ibuprofen, kyselina acetylsalicylová,...

  • 2 ks antipyretik: Léky na snížení teploty. Postačí volně prodejná bez lékařského předpisu. Například kyselina acetylsalicylová (i na příznaky infarktu), paracetamol,...

  • 2 ks antihistaminik: Léky působící proti alergii. Opět postačí volně prodejná bez lékařského předpisu. Nejčastěji se prodává například Zyrtec, Zodac, Xyzal, Fenistil,...

  • 3 ks hroznového cukru: Použít při příznacích hypoglykemie.

  • Magnesium (hořčík): V tabletách i v prášku. Magne B6 forte. Dlouhé tůry, sport, křeče.

  • 1 ks Coldrex horký nápoj: Obsahuje 3 látky ve větším množství. Když se doma potím v posteli, stačí mi obyčejný Paralen (500 mg paracetamolu). Ale když mě trable postihnou na cestě nebo v zaměstnání a potřebuji službu dokončit nebo počkat na vystřídání, Coldrex horký nápoj mě tu energii spolehlivě dá.


DALŠÍ VĚCI NEZBYTNÉ (PRO MĚ):

  • 1 ks izotermické folie: Folie určená pro tepelný komfort i jako ochrana před deštěm. Nezáleží, kterou stranou ji přiložíte na tělo pacienta. Její hlavní funkcí je zabránění úniku tělesného tepla. Pacient musí být do folie zcela zabalen (zabalen jako bonbon). Pozor na tzv. komínový efekt.

  • 1 ks desinfekčního kapesníčku Sterillium Tissue: Sterillium je známá desinfekce. Tento kapesníček je na rozdíl od jiných opravdu velký a nasáklý desinfekcí. Ruce vydrží mokré 30 sekund, to by mělo na desinfekci rukou stačit.

  • 1 ks svítilna: Například při dopravní nehodě nebo u člověka, který leží na zemi (a já nevím, zda je jen opilý nebo ve vážném stavu), si prostě chci posvítit, než k němu přicupitám.

  • 1x obyčejný jelení lůj: Spíše pro komfort, mám neutrální verzi, která se dá namazat skoro všude :-).

  • 1x zatavená ofocená karta ZP

  • 1x zatavená karta s kontakty na příbuzné


KE ZVÁŽENÍ NEBO I NUTNOST:

  • tvé léky na CHOPN a astma, alergii

  • pinzeta na vyndání klíštěte

  • část vybavení je v nepromokavém uzavíratelném sáčku – ten se může někdy hodit (třeba na amputát, abyste ho nenesli v ruce :-))

6 691 zobrazení
bottom of page