top of page

JAK VOLAT SANITKU (záchrannou službu)

Aktualizováno: 22. 4. 2022

Tento článek shrnuje základní podstatu toho, jak se zachovat při potřebě volání na tísňovou linku v případě, že je ohroženo zdraví nebo život člověka. Na internetu naleznete mnoho výborných článků o volání na linku 155. Aplikace Záchranka má dokonce své vlastní webové stránky, které informují o všem, co se této aplikace týká. Ty zajímavé odkazy uvedu na konci článku. Nyní se krátce podíváme na hlavní body:


1. BEZPEČNOST

Bezpečnost pro vás je vždy na prvním místě, ať už se jedná o cokoli. Je jedno, zda vytočíte rovnou některé číslo tísňové linky nebo použijete aplikaci Záchranka. Vždy ale pamatujte, že než skloníte hlavu k mobilnímu telefonu, zkontrolujte, že nestojíte uprostřed silnice, u hořícího objektu nebo bez jištění někde ve výšce. Volat o pomoc je možné odkudkoli, ale volání nesmí tlumit vaši pozornost.


2. KAM TEDA VOLAT? 155, 112, 150, 158? APPKA ZÁCHRANKA?

Bez ohledu na to, kterou z výše uvedených možností využijete, se vám vždy dostane pomoci. Je ale dobré vědět, že pouze na lince 155 je za mikrofonem zdravotnický personál, který vám dle zákona může (nebo spíše musí) poskytnout tzn. telefonicky asistovanou první pomoc. U situací, jako je třeba dusící se dítě, se tato rychlá pomoc po telefonu opravdu hodí. Je tedy lepší rovnou volat zdravotníky, než hasiče na linku 112 a nechat se přepojovat. Nutno ale dodat, že ve chvíli, kdy dispečer linky 112 zaznamená, že se jedná o zdravotní problém, existuje tzv. zrychlené předání, kdy vás ihned jedním kliknutím přepojí na linku 155. A aplikace Záchranka (odkaz uvádím rovnou) je úplná pecka. Zároveň se odešle vaše GPS poloha přímo k dispečerovi a také se linka 155 vytočí. Čili hovor proběhne stejně, ale dispečer už zná vaši polohu. Opravdu doporučuji přečtení toho, co vše tato appka umí. Nově si dispečer může zvolit tzv. videohovor - situaci na místě, třeba nepřehlednou dopravní nehodu, můžete dispečerovi ukázat v reálném čase.


3. CO JE NEJDŮLEŽITĚJŠÍ - KDE SE TO STALO

Mnoho informací je velmi důležitých. Pokud bychom měli vypíchnout jen jednu informaci, tak dispečer potřebuje ze všeho nejvíc vědět, kde se pacient nachází. Úplně nejlepší je, když uvedete v tomto pořadí: obec, ulice, číslo popisné a patro. Ne vždy se ale dá takto adresa použít, a proto je tu aplikace Záchranka, význačné budovy v okolí, čísla na vlakových přejezdech a mnoho dalších. A o tom právě informují skvělé články, které uvedu pod textem. Zkrátka – pokud jakýmkoli způsobem nesdělíte, kde se přibližně nacházíte, pomoc nepřijede. …samozřejmě přijede, ale tato časová ztráta může velmi uškodit člověku, který pomoc potřebuje.


4. POPSAT, CO SE VLASTNĚ STALO

Když sdělíte, co se stalo, kolik je tam raněných a jak vypadají, jste úplně nejlepší:


a) CO SE STALO: Jde o to, abychom situaci popsali jako celek. Dispečerovi tato představa o celku umožní se správně rozhodnout, jaké posádky vyslat a zda je třeba aktivovat i jiné složky, jako jsou hasiči nebo policie. Příklady:

  • našla jsem ležet člověka na ulici

  • osobák srazil cyklistu

  • babička najednou přestala mluvit

  • říká, že ho bolí na hrudníku

b) KOLIK JE TAM RANĚNÝCH: Opět je to důležité, dispečer pak ví, kolik a jaké posádky aktivovat. Někdy je to snadné – jeden až dva ranění. Jindy je to těžší. V tom případě uvést možný počet raněných alespoň odhadem (autobus = asi 50 lidí, 2 osobáky = maximálně 10 lidí, dopravní letadlo = 500 lidí).


c) JAK RANĚNÍ VYPADAJÍ: Když se jedná o hromadné neštěstí a raněných je opravdu spousta, není na popis zranění prostor. Pokud to ale lze, vždy popište, jak člověk vypadá, nikoli diagnózu, která může být mylná.


SPRÁVNĚ:

  • leží na zemi, nehýbe se a nedýchá

  • spadl z 8 metrů a říká, že necítí nohy

  • uklouzla po hračce, udeřila se do hlavy, pláče, z hlavy teče krev

  • leží na zemi, nejsem si jistá, že dýchá dobře, je to nějaké divné dýchání


ŠPATNĚ:

  • má asi epileptickej záchvat

  • má nějaký záchvat

  • má mrtvici

  • asi jen omdlel

  • má otřes mozku


5. DÁL POSLOUCHAT DISPEČERA

Dále se už dispečer bude ptát na podrobnosti, bude radit, jak poskytnout první pomoc, co je třeba zajistit a podobně. Čili pokud vás povídání alespoň trochu zaujalo, můžete přečíst články, které u jednotlivých výše uvedených bodů zabíhají do podrobností. Ještě pár bodů, které mě napadají:

  • Naučte se na svém telefonu používat hlasitý reproduktor, telefon pak můžete položit vedle sebe a mít volné ruce na poskytování první pomoci.

  • Masivní krvácení, dušení a bezdeší jsou tak závažné stavy, že je nutné poskytnou pomoc okamžitě. Každý občan musí ovládat, jak při těchto stavech pomoc poskytnout. Ideální je, když se krvácení zastaví ještě před voláním na 155, to stejné platí u vypuzení cizího telěsa z dýchacích cest dusícího se dítěte.

  • Aplikaci Záchranka si nainstalujte dřív, než ji budete potřebovat.

Zajímavé odkazy:

bottom of page