top of page

NEJLEPŠÍ TLAKOVÝ OBVAZ (IZRAELÁK vs OLAES)

Na trhu je spousta různých tlakových obvazů, které se značně liší velikostí, funkcí a stylem, ale dva, které vedou, jsou IZRAELSKÝ OBVAZ a modulární tlakový obvaz OLAES.


IZRAELSKÝ OBVAZ

Jedná se pravděpodobně o nejznámější tlakový obvaz, protože byl široce přijat americkou armádou a protože to byl první bojový obvaz, který používal metodu dodatečného tlaku prostřednictvím klipu. Tento klip účinně zvyšuje tlak nad místem poranění, takže zdravotník nemusí držet gázu na místě a může se zvednout a pracovat na něčem nebo na někom jiném. Ačkoli pomáhá kontrolovat krvácení, použití klipu není intuitivní. Často vidím lidi, kteří se ho snaží použít poprvé, aniž by věděli, že existuje nějaký trik, jak ho použít správně. Pokud nejsou vyškoleni, většina lidí projde obvazem skrz klip a pak pokračuje v omotávání ve stejném směru, jako když začali. Chcete-li správně použít klip izraelského obvazu, musíte obvaz nejprve protáhnout klipem a poté jej přetáhnout zpět přes vrchol tak, aby se klip pevně stáhl na vrchol rány.



OLAES

Jedná se o poměrně nový přírůstek do rodiny tlakových obvazů a rozhodně stojí za pozornost. OLAES funguje stejně jako izraelský, jen místo klipu vyvíjejícího tlak je do látky všitý malý plastový kalíšek, který dodává potřebný tlak. To je podle mého názoru lepší než klip, protože použití kalíšku nevyžaduje specifické školení, aby fungoval. Vždy byste měli rozumět tomu, jak používat své vybavení, ale kdybyste tuto bandáž hodili někomu, kdo není vyškolený, je velká šance, že to udělá správně. Kelímek by se dal také vystřihnout a použít jako oční štít při poranění očí. Ti z vás, kteří se vyznají, si možná vzpomenou, že původní obvaz OLAES byl vydán se značným množstvím gázy na balení ran, která byla zastrčena do kapsy za absorpční podložkou. Spolu s ní byl dodáván i plastový plát určený k použití jako hrudní neprodyšné krytí, které obvaz drží na místě. Tyto dvě položky byly v nové verzi "ChitoGauze Pro" odstraněny a nahrazeny jedním z nejlepších hemostatických obvazů, které lze koupit. Tato gáza je napuštěna chitosanem, složkou, která způsobuje rychlejší srážení krve v místě rány a zajišťuje vytvoření pevné sraženiny.


bottom of page