top of page

GARMIN FENIX®: NEJLEPŠÍ HODINKY PRO ZÁCHRANÁŘE?

NÁVRAT KE TRANSFLEKTIVNÍMU DISPLEJI


(hodinky = věc, kterou použiju častěji než obvaz)


Hodinky nosím od dětství celý život – první „chytré“ hodinky měli transflektivní displej. To je takový ten „ošklivý“ a jakoby bez barev (na fotce). Tento displej má optickou vrstvu, která odráží světlo a čím více na displej svítí světlo, tím je čitelnější. Podsvícení pak využívá teprve tehdy, je-li v místnosti tma. Z toho plyne, že tento typ displeje šetří baterii. Není třeba provádět gesto pro to, abyste hodinky rozsvítili a podívali se, jaký je čas. Prostě ten čas vidíte stále a z mnoha úhlů. Naproti tomu amoled displej (mé druhé hodinky) mají nádherné barvy. Ale podsvícení displeje je třeba aktivovat – tlačítkem nebo gestem.


Je zřejmé, že pro velmi aktivní sportovce je typ transflektivního displeje lepší. Mám tu ale i druhý pohled. Většina z vás ví, že pracuju jako záchranářka. Čas (hodinky) využívám na každém zásahu – čas podání léků, čas předání pacienta v nemocnici, záznam obsáhlé časové osy u několikahodinového zásahu s hromadným postižením osob. Dívat se na čas přes mobil nebo tablet je prostě otravné, proto vždy využívám hodinky. Druhá otravná věc je, že neustále používáte gesto, abyste si chytré hodinky rozsvítili. Zprvu to nevadí, ale když máte frekvenci 8-10 výjezdů za službu, už to působí otravně. Jakože fakt otravně. Hlavně taky, když je noc a hodinky se vám přepnou do módu „nerušit“, protože je prostě po 22. hodině a hodinky tak máte nastaveny proto, aby vás nerušily zas ve chvíli, kdy jste doma a nechcete, aby vám během spánku vibrovaly na ruce. To pak gesto nefunguje, vy ho zkusíte jednou, podruhé a teprve pak vám dojde, že musíte sáhnout na tlačítko. A přepínat si tento režim mezi službami – další otrava. Hodinky s transflektivním displejem jsou i v noci v módu „nerušit“ a při malém osvícení kabiny sanitky čitelné, aniž byste museli zuřivě mávat rukou nebo mačkat tlačítka.

Další možností by bylo použití režimu „always on“ u hodinek s amoled displejem. To však výrazně žere baterku hodinek. Zvažovala jsem ultra watch od Apple, předpokládám, že by se hodinky daly nastavit tak, aby se samy při režimu „v práci“, což iphone sám podle polohy pozná, přepnuly do módu „always on“. Ale nabíjet hodinky každé 3 dny, pro pro mě není komfortní – neuléhám každý večer ve stejnou dobu, díky svojí práci někdy nejsem doma vůbec. Ale ano, ultra watch s výše uvedenými podmínkami by asi byly OK. A nebo si pořídit mechanické hodinky – bez výhod, jako je mapa, digitální zobrazení času, notifikace. Další variantou by asi byly hodinky Garmin Epix, které mají amoled displej, ale i při režimu „always on“ vydrží poměrně dlouho (6 dní). Naše technika, co se týká zdravotnické dokumentace je sice dost intuitivní a často nabízí zaznamenat čas pouhým kliknutím do tabletu, ale neplatí do vždy. Proto hodinky.


Hodinky fenix jako hodinky pro záchranáře? O tom není třeba debatovat - výdrž baterie, mapy, čitelnost. A když je omylem na výjezdu "oboucháte" při složitém transportu pacienta z nepřístupného terénu nebo úzkých prostor, nevadí to - těm hodinkám to sluší.

bottom of page